Transfery ze státního rozpočtu určené na přenesenou působnost územních samosprávných celků - případová studie obcí v České republice v letech 2010–2015 - Sluková, Petra; Vymětal, Petr; Kučera, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Práce se soustředí na působnost, kterou stát přenesl na územní samosprávné celky včetně výše transferů poskytovaných ze státního rozpočtu. Samotnou přenesenou působnost nelze vydělit ze systému samosprávy a taktéž samosprávu nelze úplně oddělit od veřejné správy. Z tohoto důvodu a z důvodu nečitelnosti přenesené působnosti širokou veřejností, je do první kapitoly zařazena definice institutu územní samosprávy, její funkce a pozice uvnitř veřejné správy. Druhá kapitola vysvětlí financování výkonu přenesené působnosti ze strany státu i ze strany obce. Závěrečná kapitola je věnována samotné analýze transferů ze státního rozpočtu na výkon přenesené působnosti obcí v letech 2010 až 2015, která spolu s poznatky z teoretické části práce poskytne podklady pro zhodnocení efektivity a transparentnosti současného systému poskytování příspěvku na výkon přenesené působnosti obcemi. Zároveň práce odpoví na otázku, jaké byly dopady změn ve výši příspěvku pro jednotlivé typy obcí v letech 2010 až 2015. Hlavními metodami práce jsou analýza a explanace.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses