Ropa na svetových trhoch : súčasné trendy a vývoj cien - Talian, Peter (2015)
Fenomén ropy je v dnešnom svete dôležitou a často skloňovanou témou. Ropa, ako komodita, patrí medzi najviac využívané zdroje energie na zemi a v rôznych formách vstupuje do ekonomických procesov drvivej väčšiny sveta. Táto diplomová práca popisuje súčasnú situáciu na svetovom trhu ropy, charakterizuje surovinu a jej využiteľnosť, definuje vymedzenie trhu, jej účastníkov, tvorbu ceny, spôsob obchodovania a analyzuje stranu svetového dopytu ako aj ponuky. Zámerom tejto diplomovej práce je, okrem iného, detailná analýza historického aj súčasného vývoja cien ropy a popis trendov prítomných na tomto trhu. V záverečnej časti tejto diplomovej práce je modelovaná časová rada cien ropy a predpovedaný vývoj ceny ropy ako aj poskytnutý pohľad na súčasnú situáciu klesajúcich cien, ich možných dôvodov a následných dopadov na samotný trh ako aj na svetovú ekonomiku.