Ropa na svetových trhoch : súčasné trendy a vývoj cien - Talian, Peter; Vošta, Milan, 1962-; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Fenomén ropy je v dnešnom svete dôležitou a často skloňovanou témou. Ropa, ako komodita, patrí medzi najviac využívané zdroje energie na zemi a v rôznych formách vstupuje do ekonomických procesov drvivej väčšiny sveta. Táto diplomová práca popisuje súčasnú situáciu na svetovom trhu ropy, charakterizuje surovinu a jej využiteľnosť, definuje vymedzenie trhu, jej účastníkov, tvorbu ceny, spôsob obchodovania a analyzuje stranu svetového dopytu ako aj ponuky. Zámerom tejto diplomovej práce je, okrem iného, detailná analýza historického aj súčasného vývoja cien ropy a popis trendov prítomných na tomto trhu. V záverečnej časti tejto diplomovej práce je modelovaná časová rada cien ropy a predpovedaný vývoj ceny ropy ako aj poskytnutý pohľad na súčasnú situáciu klesajúcich cien, ich možných dôvodov a následných dopadov na samotný trh ako aj na svetovú ekonomiku.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses