Kulturní standardy Francie - Dostálová, Eva (2015)
Studie interkulturní komunikace a managementu je na vzestupu od 50. let, kdy si jednotliví vědci začali uvědomovat důležitost role kultury v mezinárodních vztazích. Předmětem studia této diplomové práce je právě kulturně podmíněné vnímání a chování Francouzů v aplikaci na business. Základní charakteristické prvky francouzské kultury byly identifikovány prostřednictvím studie výzkumů a zjištění předních vědců v oboru, tj. Geerta Hofstede a Fonse Trompenaarse, a následně za účelem detailnější analýzy kulturních rozdílů byl proveden kvalitativní výzkum založený na hloubkových rozhovorech se vzorkem 12 respondentů. Ti byli ochotni věnovat svůj čas a podělit se o své zkušenosti ze spolupráce s Francouzi, ať již přímo ve Francii nebo v přímé spolupráci s Francouzi v Česku. Existence bariér komunikace mezi oběma kulturami byla na základě výzkumu potvrzena, a výzkum kulturních odlišností byl tak opodstatněn. Výsledky výzkumu jsou interpretovány v sérii doporučení určené pro Čechy, které shrnují zjištěné fenomény.