Scénáře budoucího vývoje v oblasti Golanských výšin - Fialová, Jana (2016)
Golanské výšiny představují oblast přibližně 1 800 km2 syrského území, jejíž podstatná část je od roku 1967 okupována Izraelem. Ačkoli v minulosti proběhlo několik kol jednání mezi představiteli obou států, k uzavření mírové dohody a následnému stažení z okupovaného území stále nedošlo. Pro Izrael i Sýrii je toto území významné z bezpečnostního i politického hlediska. Z této oblasti lze díky její nadmořské výšce ovládat rozsáhlé území od izraelské hranice s Libanonem na severu až po Galilejské jezero na jihu. V oblasti se rovněž nacházejí rozsáhlé vodní zdroje, které byly při minulých jednáních patřily k hlavním sporným bodům. Průběh mírového procesu je zásadně ovlivněn také rozložením politických sil v Sýrii i v Izraeli. Na základě různých kombinací vstupních faktorů jsou v této bakalářské práci navrženy tři alternativy scénářů dalšího vývoje, které v budoucnu můžou nastat. V první z nich jsou úspěšné mírové rozhovory zakončeny podpisem dohody, ve druhé k jednání představitelů obou států dojde, ale dohoda podepsána nebude a ve třetí se zástupci Izraele a Sýrie ke společnému jednání nesejdou.