Role Belgie ve Rwandě od kolonizace až po rwandskou genocidu - Kovářová, Markéta (2016)
Rwandská genocida byla připravována a vykonávána na základě etnické příslušnosti. Etnické rozdělení a vzrůstající nevraživost měly vícero příčin a vliv kolonizátorů byl často označován za jednu z nich. Bakalářská práce Role Belgie ve Rwandě od kolonizace až po Rwandskou genocidu zkoumá, jakým způsobem Belgie pomohla eskalaci nenávisti mezi Hutuy a Tutsii a zda tím nepřímo přispěla ke genocidě z roku 1994.