Světový trh s žáruvzdorným vyzdívkovým materiálem do cementárenských pecí se zaměřením na švédskou firmu Höganäs Bjuf AB - Macigová, Jana (2016)
Bakalářská práce si klade za cíl analyzovat světový trh s vyzdívkovými materiály do cementárenských pecí, s důrazem kladeným především na švédskou firmu Höganäs Bjuf AB. V teoretické části práce se věnuji charakteristice vyzdívek, v jakých odvětvích a na co se používají a jejich základní rozdělení. Podstatou stěžejních kapitol je samotná analýza světového trhu se zaměřením především na výrobu, spotřebu a obchodování se žáruvzdornými materiály. Následuje podrobný rozbor vybraných trhů. Práci uzavírá analýza švédské společnosti Höganäs Bjuf AB, která je předním výrobcem a obchodníkem s vyzdívkami ve Skandinávii a její vstup na český trh.