Severské země a jejich vliv na environmentální politiku Evropské unie - Šimánková, Magdalena (2016)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu severských států na utváření environmentální politiky na poli Evropské unie. Severské státy jsou všeobecně známy svým kladným postojem k ochraně životního prostředí. Navíc pro členské státy EU hraje evropská politika životního prostředí velmi podstatou roli, a je tedy logické, že cílem jejich zájmu je určitým způsobem ovlivňovat evropské instituce, které jsou za tvorbu této politiky zodpovědné. Cílem této práce je podat informace nejen o vlivu samotných států severní Evropy, ale také o severských společnostech a firmách. Velmi důležitou a vlivnou silou jsou rovněž mezinárodní platformy spolupráce, jakožto Severní rada či Severní dimenze, kterým je proto věnována významná část této bakalářské práce.