Analýza ekonomické situace v lázeňství České republiky - Vojáčková, Šárka (2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou ekonomické situace lázeňství České republiky za období 2005 až 2014. Cílem této práce je na základě analýzy časových řad zhodnotit ekonomickou situaci v lázeňství České republiky ve sledovaném období a provést analýzu dopadů změn v indikačním seznamu stanoveném vyhláškou č. 267/2012 Sb., a zákonem č. 1/2015 Sb. K dosažení cílů je využito vertikální a horizontální analýzy za účelem zachycení trendu vývoje. Míra vlivu jednotlivých deskriptorů je měřena pomocí korelačního koeficientu, jehož výsledky jsou shrnuty v korelační matici. Z výsledků analýzy vyplynulo, že se výrazně změnila struktura pacientů podle formy úhrady lázeňské péče, což s sebou neslo řadu negativních dopadů pro lázeňská zařízení České republiky. Negativní dopady změn v indikačním seznamu ve sledovaném období výrazně převýšily pozitiva.