Management krajiny třetí zóny CHKO Třeboňsko - Poborský, Patrick (2016)
Tato bakalářská práce je vytvořena za účelem zlepšení managementu krajiny v území kolem obcí Břilice, Přeseka, Dunajovice a Lužnice, které spadá převážně do třetí zóny CHKO Třeboňsko. Cílem práce je vyhodnotit environmentální podmínky tohoto území a na základě získaných poznatků navrhnout opatření, která povedou ke zlepšení funkční i estetické stránky krajiny. Problémem celé oblasti je velice intenzivní zemědělské využití. Krajina je monotónně protkána ornou půdou, odvodněna a zbavena většiny krajinných prvků, čímž je negativně ovlivněn její vzhled i přirozené funkce. Teoretická část bakalářské práce se zabývá obecnou charakteristikou krajiny a jejího managementu, vodním režimem, klimatickými změnami v krajině, územní ochranou a teorií o pozemkových úpravách či ekologické stabilitě. Náplní praktické části je jednak definování a hodnocení řešeného území doplněné o rozhovory s pracovníky příslušných institucí, dále pak identifikace konkrétních problémů území a zpracování návrhů opatření pro jejich řešení.