Strategická analýza společnosti ČEZ Distribuce, a.s. - Vaniš, Jan (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou společnosti ČEZ Distribuce, a.s., působící na českém distribučním trhu s elektrickou energií ve strategické rovině s cílem poskytnou čtenáři komplexní informace nejen o analyzované společnosti, ale i o odvětví samotném pohledem externího analytika. Práce je rozdělena na dva celky, část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány základní pojmy a informace potřebné k analýze samotné. Důraz je kladen na části věnující se definování firemní strategie, mikro i makrookolí společnosti, ekonomické analýze zahrnující analýzu finanční a analýzu naturálních ukazatelů a v neposlední řadě na souhrnnou SPACE a SWOT analýzu. Praktická část je zaměřena již na aplikaci těchto analytických nástrojů na vybranou společnost a odvětví. Tato část práce má za úkol čtenáři osvětlit základní principy, bariéry či trendy ve zkoumané části ekonomiky. Krom toho je v praktické části (zejména v ekonomické analýze) kladen důraz na srovnání s ostatními dvěma distributory elektrické energie působícími na českém trhu.