Problematika nezamestnanosti mladej generácie v EÚ so zameraním na Nemecko a Francúzsko - Bubanec, Jozef (2016)
Táto bakalárska práca je zameraná na identifikáciu hlavných príčin zvýšenej nezamestnanosti mladých. Práca je rozdelená na tri hlavné časti. Prvá kapitola predstavuje teoretický základ práce, načrtáva mieru vážnosti problému a analyzuje súčasti trhu práce, ktoré najviac ovplyvňujú mieru znevýhodnenia mladých na trhu práce. Druhá časť je komparáciou Nemecka a Francúzska. Nezamestnanosť mladých je v týchto dvoch krajinách diametrálne odlišná, a preto porovnanie ich trhov práce a vzdelávacieho systému by malo odhaliť príčiny a ponúknuť riešenia nezamestnanosti mladých. Tretia kapitola je syntézou celej práce, prináša prehľad riešení prijatých aj možných budúcich riešení vo Francúzsku a aj prehľad iniciatívy Európskej únie v oblasti nezamestnanosti mladých.