Pocit ohrožení jako možný zdroj pracovní motivace - Adamcová, Lenka (2016)
Cílem této práce je zjistit, zda pocit ohrožení může být zdrojem pracovní motivace, nebo naopak nehraje významnou roli v motivaci pracovníka. K průzkumu jsou vybrané motivační faktory (včetně pocitu ohrožení) rozděleny dle Herzbergovy motivační teorie na motivátory a frustrátory, u kterých je zjišťována míra motivace a míra uspokojení na pracovišti. Dílčím cílem práce je zjistit, jaký dopad má pocit ohrožení na celkovou pracovní atmosféru, se kterou souvisí vztahy s nadřízenými a vztahy s pracovníky stejné úrovně. Následně je pracovní atmosféra zkoumána z hlediska přítomnosti pocitu ohrožení, který může způsobovat rivalitu, nebo naopak vzájemnou podporu. Potřebná data byla získána formou dotazníkového šetření. V závěru práce jsou shrnuty nejdůležitější poznatky a doporučení pro organizaci, která byla průzkumu podrobena.