Pocit ohrožení jako možný zdroj pracovní motivace - Adamcová, Lenka; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Míková, Irena (2016)
Cílem této práce je zjistit, zda pocit ohrožení může být zdrojem pracovní motivace, nebo naopak nehraje významnou roli v motivaci pracovníka. K průzkumu jsou vybrané motivační faktory (včetně pocitu ohrožení) rozděleny dle Herzbergovy motivační teorie na motivátory a frustrátory, u kterých je zjišťována míra motivace a míra uspokojení na pracovišti. Dílčím cílem práce je zjistit, jaký dopad má pocit ohrožení na celkovou pracovní atmosféru, se kterou souvisí vztahy s nadřízenými a vztahy s pracovníky stejné úrovně. Následně je pracovní atmosféra zkoumána z hlediska přítomnosti pocitu ohrožení, který může způsobovat rivalitu, nebo naopak vzájemnou podporu. Potřebná data byla získána formou dotazníkového šetření. V závěru práce jsou shrnuty nejdůležitější poznatky a doporučení pro organizaci, která byla průzkumu podrobena.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: pracovní motivace; pracovní pozice; management [obor bakal. práce]; Herzbergova teorie; bakalářské práce; employee motivation; job positions; bachelor's theses