Ochrana osobných údajov - Alföldiová, Petra (2016)
Rozvoj informačných technológii na jednej strane prispieva k rýchlemu komunikovaniu na veľkú vzdialenosť, čo umožňuje technologický pokrok a efektívne obchodovanie, avšak na strane druhej dochádza k zbieraniu veľkého množstva informácii o fyzických osobách. Bakalárska práca sa zaoberá vymedzením základných pojmov a charakteristík v súvislosti s ochranou osobných údajov a následne je druhá časť venovaná aplikácii týchto všeobecných poznatkov do konkrétnych oblastí života, v ktorých je ochrana osobných údajov dôležitá. Cieľom bolo nájsť nejasnosti v právnej úprave tejto oblasti a zhodnotiť akú ochranu údajov nám poskytuje právny rámec nielen na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni. Na to som využila rozbor právnych predpisov (hlavne zákon č. 101/ 2000 Sb., o ochraně osobních údajů) a tiež som analyzovala rozhodnutia súdov. Bakalárska práca je zameraná na poskytnutie prehľadu základného pojmového aparátu v tejto oblasti a tiež na vykreslenie základných problémov a nejasností v konkrétnych oblastiach života- bankovníctvo, pracovnoprávne vzťahy, zdravotníctvo a oblasť internetu.