Nezávislost centrálních bank - Pípalová, Evelína (2016)
Obsahem této bakalářské práce je srovnání nezávislosti třech vybraných centrálních bank a to České národní banky, Evropské centrální banky a Federálního rezervního systému. V teoretické části se zabývám obecným přehledem centrálního bankovnictví v jednotlivých státech, institucionálním uspořádáním vybraných centrálních bank, jejich stanovenými cíli a nástroji, které používají k jejich dosažení. V další části bakalářské práce se zabývám nezávislostí vybraných centrálních bank a teorií možnosti měření nezávislosti centrálních bank. Závěrečná část mé bakalářské práce je srovnání nezávislosti centrálních bank pomocí mnou vybraného Grilli, Masciandra a Tebellini indexu a zhodnocení odpovědnosti centrálních bankéřů.