Vybrané agilní metodiky v praktických aplikacích - Růt, Václav (2015)
Práce se zabývá praktickou aplikací vybraných agilních metodik při tvorbě nové metodiky vývoje Firmy 2.0. Teoretická část stručně charakterizuje agilní metodiky obecně a poté se zaměřuje na konkrétní zástupce, a to Scrum, Kanban, SAFe a LeSS a hnutí DevOps, které tvoří podklad pro zpracování praktické části. V rámci charakteristiky zdůrazňuji vybrané prvky, které následně prakticky využiji. Zásadním faktem je, že se všechny zakládají na agilním manifestu a jsou díky tomu vzájemně kombinovatelné. Praktická část práce představuje Firmu 2.0 a její stávající metodiku vývoje. Ta se v současné době jeví jako nedostačující. Nedostatky popisuji jednak z hlediska úzkých míst samotné metodiky, tak z hlediska nastavení procesů ve firmě. Nová metodika tyto chyby odstraňuje a zapracovává nové prvky a upřesňuje názvosloví tak, aby lépe odpovídala aktuálním procesům v rámci firmy. Hlavním přínosem mé práce je zpracování metodiky vývoje softwaru pro malou společnost, kterou lze využít, v kombinaci s kvalitním teoretickým základem, i pro aplikaci mimo Firmu 2.0.