Kyberzločin a global governance kyberprostoru - Šorf, Alexandr (2016)
Práce pojednává o systému global governance v rámci kyberprostoru. Cílem práce je zhodnotit vliv hrozby kyberzločinu na global governance kyberprostoru. První kapitola vytváří teoretický rámec v němž se práce pohybuje pomocí definice základních pojmů. Druhá kapitola je věnována analýze kyberzločinu. Cílem je porozumět lépe kyberzločinu, jeho druhům a fázím. Cílem třetí kapitoly je analyzovat historický vývoj jak kyberzločinu, tak mezinárodního práva kyberprostoru (jako klíčové součásti global governance). Čtvrá kapitola rozebírá současný stav mezinárodního práva kyberprostoru. Následuje rozbor konkrétních problémů global governance obecně i v kybernetice v rámci páté kapitoly. Obsahem poslední kapitoly je syntéza předchozích poznatků do doporučení pro vývoj global governance kyberprostoru a jejich propojení do různých modelů fungování.