Řízení závislostí mezi projekty - Mazanec, Daniel (2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou řízení závislostí v rámci samostatných projektů, ale i mezi projekty, které jsou vzájemně provázány. Ve sféře IT projektů lze tyto meziprojektové vazby identifikovat u valné většiny realizovaných projektů - z tohoto důvodu je teoretická část práce zaměřena analýzu řízení projektu, programu, portfolia, multiprojektového prostředí a jejich vztah k závislostem mezi projekty. Práce zkoumá doménu vzájemných projektových závislostí a na základě získaných poznatků zjišťuje a hodnotí dostupné nástroje, kterými lze tyto závislosti řídit. Cílem teoretické části práce je představit problematiku řízení vzájemně provázaných projektů a identifikovat oblasti, v nichž dochází ke vzniku a následné potřebě řízení vzájemných projektových vazeb a závislostí. V praktické části se práce zaměřuje na průzkum dostupných nástrojů a metod, pomocí kterých lze vzájemné závislosti mezi projekty řídit, a představuje jejich funkcionalitu. Při výběru konkrétních nástrojů a metod vychází praktická část práce z požadavků teoretické části práce, v níž jsou jednotlivé typy závislostí mapovány na oblasti výskytu závislostí a úrovně řízení v organizaci, které nesou za jejich průběh odpovědnost. Praktická část toto mapování dále rozšiřuje přiřazením konkrétních nástrojů a metod do jednotlivých oblastí výskytu závislostí a úrovní řízení. Práce tak podává přehled o tom, kde se závislosti a vazby mezi projekty vyskytují, kdo v konkrétních případech odpovídá za jejich řízení, a jaké nástroje a metody lze pro řízení těchto závislostí použít.