Optimalizácia procesu testovania s využitím voľne dostupných nástrojov na vytváranie automatizovaných testov - Ivan, Michal; Matuštík, Ondřej; Holoubek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou zavádzania automatizovaných testov do procesu testovania webovej aplikácie. Úvod teoretickej časti je venovaný oboznámeniu čitateľa s pojmom testovanie a poukázaniu na jeho dôležitosť nielen pri vývoji softvéru. Autor následne tento pojem definuje, predstavuje jeho princípy a pozornosť venuje aj výkladu termínov, ktoré sa bežne pri testovaní využívajú. V ďalšej časti sú uvedené špecifické delenia tohto procesu z hľadiska využívaných techník, metód a úrovni testovania. Popisom a uvedením základných rozdielov medzi manuálnym a automatizovaným testovaním vytvára podmienky pre pochopenie problematiky, na ktorú je práca zameraná. V závere teoretickej časti práce sú charakterizované základné modely životného cyklu vývoja softvéru, v ktorom má proces testovania svoje zastúpenie. V praktickej časti autor spočiatku venuje pozornosť predstaveniu webovej aplikácie, v rámci ktorej budú automatizované testy zavádzané. Následne na základe uvedenej metodiky analyzuje proces testovania tejto aplikácie. Definuje dôvody zavedenia automatizovaných testov, vytyčuje oblasti pokrytia, vytvára pracovný tím a časový plán implementácie. Na základe stanovených kritérií zdôvodňuje výber nástrojov, ktoré budú pri automatizácií využité. V ďalšej časti čitateľa systematicky sprevádza naprieč celým procesom vytvárania a zavádzania automatizovaných testov, pričom ho účelovo dopĺňa praktickými ukážkami. Záver práce je venovaný zhodnoteniu výsledkov, ktoré boli dosiahnuté zavedením automatizovaných testov. Ich porovnaním s manuálnymi testami je stanovená efektívnosť automatizácie. Výpočtom odhadovaných úspor je stanovená návratnosť investície do automatizovaných testov.
Vedoucí práce: Ondřej Matuštík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses