Opec Fond pro mezinárodní rozvoj a dopady půjček poskytnutých touto organizací do energetického sektoru ve vybraných afrických zemích - Skotáková, Tereza; Gullová, Soňa, 1954-; Klosová, Anna, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato diplomová práce si klade za cíl zhodnocení dopadů veřejných půjček poskytnutých organizací OPEC Fond pro mezinárodní rozvoj do energetického sektoru ve vybraných afrických zemích. Hodnocení probíhá na základě metody analýzy a komparace technických a makroekonomických indikátorů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola charakterizuje organizaci OPEC Fond pro mezinárodní rozvoj a vysvětluje metody poskytování půjček touto organizací. Druhá kapitola představuje čtyři energetické projekty v afrických zemích, na které organizace poskytla půjčky. Jedná se o projekty v Súdánu, Sierra Leone, Egyptě a Džibutsku. Třetí kapitola zkoumá dopady těchto projektů na ekonomiky příslušných zemí po jejich dokončení. Čtvrtá kapitola nejdříve dopady jednotlivých projektů zhodnocuje a dále je mezi sebou porovnává. Na závěr této kapitoly jsou uvedeny doporučení pro efektivní poskytování půjček do energetických sektorů ve vybraných afrických zemích.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses