Lucembursko v mezinárodních vztazích - Strnad, Michal; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato práce se zabývá obecným tématem malých států v mezinárodních vztazích na případu Velkovévodství lucemburského.Případová studie analyzuje chování Lucemburska jako malého státu ve stanoveném časovém rozpětí od roku 1839 do 60. let 20. století. Práce se soustředí na sedm hlavních etap a předělů v historii Lucemburska: členství v Německé celní unii jako člen a poté jako nečlen Německého spolku, neutralizace Lucemburska, první světová válka a porušení neutrality, členství v Belgicko-lucemburské ekonomické unii, druhá světová válka a členství v Beneluxu a Evropských společenstvích (EU). Hlavním cílem práce je na základě analýzy chování Lucemburska ve stanoveném období formulace závěru, které prvky chování lze označit za obecné prvky chování malého státu v mezinárodních vztazích a které prvky chování byly naopak specifickým případem Velkovévodství lucemburského.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses