Změny po rekodifikaci občanského zákoníku v právním institutu nájemní smlouva - Kněžourová, Nikola (2016)
Bakalářská práce s názvem Změny po rekodifikaci občanského zákoníku v právním institutu nájemní smlouva zkoumá, jaké největší změny prodělaly nájemní vztahy ke dni 1.1.2014, kdy vzešel v účinnost zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Toto znění občanského zákona se vrací k prvorepublikové úpravě, na rozdíl od znění zákona č. 40/1964 Sb. V této práci je hlavním cílem, na základě srovnání obou zmiňovaných znění občanského zákoníku, charakterizování a vysvětlení změn, které rekodifikace do tohoto právního institutu přinesla. V první kapitole práce je čtenář seznámen s obecným vývojem nájemních vztahů na našem území od dob římského práva do doby nájemních vztahů po roce 1964. Druhá kapitola se zaměřuje na samotné odhalení změn, které nastaly, a jejich vysvětlení a porovnání s předchozí právní úpravou. Třetí kapitola, praktická část, se zabývá rozborem procesu uzavírání nájemní smlouvy s průběžným odkazováním se na přiložené nájemní smlouvy reálně uzavřené v minulých letech.