Transparentní mechanismy fungování obecních samospráv : případová studie mikroregionu Příbram - Krejčová, Jitka; Vymětal, Petr; Štěpanyová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Hlavním cílem diplomové práce je ukázat různé pohledy na transparentnost a nástroje, které ji posilují. Na základě vlastní vypracované metodologie pro hodnocení transparentnosti obcí založené na kriteriální analýze je cílem práce odpovědět výzkumnou otázku: Nakolik jsou obce samy od sebe transparentní ve zveřejňování informací občanům a jak snadno nebo nesnadno mohou občané správu obce kontrolovat? První kapitola se zabývá teoretickým vymezením transparentnosti a jejích nástrojů, druhá kapitola je zaměřena na fungování obecní samosprávy a na možnosti její kontroly. Další kapitola představuje vlastní vypracovanou metodologii, podle které je analyzováno a hodnoceno naplňování transparentnosti u tří vybraných obcí v rámci poslední kapitoly, kterou je případová studie mikroregionu Příbram. Pro zpracování případové studie a následnou analýzu jsou využita otevřená a veřejnosti přístupná data z webových portálů obcí Příbram, Dobříš a Sedlčany.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses