Nucený sňatek jako důvod pro získání azylu v rozsudcích Evropského soudu pro lidská práva - Karpíšková, Klára (2016)
Bakalářská práce se zabývá nuceným sňatkem v kontextu obdržení azylu v jedné z evropských zemí. Na problematiku je nahlíženo skrze judikaturu Evropského soudu pro lidská práva. Nejprve se práce zaměřuje samostatně na témata nucený sňatek a Evropský soud pro lidská práva a zkoumá je z více pohledů relevantních pro oblast uprchlického práva. Potom jsou vybrána kritéria, která následně slouží k analýze rozsudků Evropského soudu pro lidská práva, kde se zabýval žádostmi o azyl z důvodu nuceného provdání nebo jeho hrozby.