Mercosur – překážky a výzvy v aktuálním procesu integrace - Konířová, Ilona (2016)
Diplomová práce se zabývá současnými ekonomickými a politickými jevy, které zpomalují hlubší integraci Mercosur. Regionální uskupení Mercosur působí již více než 20 let, avšak stále ještě bojuje o své stálé místo na mezinárodní scéně a především stále nedocílil zóny volného obchodu. Tato diplomová práce pokrývá politické a ekonomické překážky, které právě zamezily vytvoření úspěšné zóny volného obchodu. Zároveň se zaměřuje i na výzvy, které Mercosur do budoucna musí vyřešit, aby mohl být efektivnější pro členské státy.