Ropný průmysl v iránské ekonomice - minulost, současnost, perspektivy - Mendlová, Pavlína (2016)
Írán jako země s třetími největšími zásobami ropy na světě a země, která jako jedna z prvních započala s těžbou ropy na svém území, se po podepsání Jaderné dohody dne 14. 7. 2015 a následném uvolňování sankcí začíná opět otevírat světu, přičemž její integrální součástí stále zůstává ropný průmysl. Práce si klade za cíl identifikovat a zhodnotit význam ropného průmyslu pro íránskou ekonomiku s ohledem na aktuální novodobý vývoj. Popsány jsou specifika odvětví ropného průmyslu, jeho historický vývoj v Íránu, současný stav a možné perspektivy s důrazem na energetiku, ekologii a politicko-ekonomické aspekty.