Reforma Rady bezpečnosti OSN - Křesinová, Dominika; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Organizace spojených národů (OSN) byla založena v roce 1945. Mnohým je jasné, že původní status quo nemůže plně reflektovat potřeby dnešního světa. Je tedy nevyhnutelné přistoupit k reformě. Je nutné si však ujasnit, čeho by mělo být případnou reformou dosaženo a jakých otázek by se konkrétně měla týkat. Na půdě OSN se dnes hovoří o více možných reformních návrzích, které se týkají jednotlivých orgánů působících v rámci celé organizace. V práci se však zaměřím pouze na reformu Rady bezpečnosti OSN, neboť právě Rada bezpečnosti je klíčovým orgánem celé OSN, jež by měla být schopna reagovat na aktuální bezpečnostní hrozby pružně a rozhodně. Proveditelnost reformy závisí v první řadě na souhlasu stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří mají díky svému právu veta možnost jakékoliv návrhy zablokovat. Doposud tak také činí, neboť přijmutí jakéhokoliv návrhu, by do jisté míry znamenalo oslabení jejich moci, čehož se do jisté míry obávají. Nestačí tedy jenom přijít s jasným návrhem jak reformovat, ale také zvolit řádné argumenty, které by získaly souhlas stálých členů. Hlavním cílem diplomové práce tak bude na základě zjištěných informací vyhodnotit, zda je reforma vůbec proveditelná, a to s ohledem na dílčí překážky a postoje stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří se doposud staví k reformě spíše pasivně nežli aktivně.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses