Postavení Islandu na trhu mezinárodního cestovního ruchu - Stibůrková, Michaela (2016)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením postavení Islandu na trhu mezinárodního cestovního ruchu. První kapitola stanovuje základní teoretický rámec práce, zatímco druhá kapitola představuje Island z hlediska základních informací a makroekonomického prostředí. Třetí kapitola je zaměřena na vyhodnocení islandského cestovního ruchu s přihlédnutím na výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 a vymezení důležitosti tohoto oboru pro národní hospodářství Islandu. Čtvrtá část se zabývá otázkou atraktivnosti Islandu pro cestovní ruchu ze strany české klientely, kapitola je postavena na dotazníkovém šetření. Závěrečná kapitola shrnuje hlavní vývojové trendy islandského cestovního ruchu a zaměřuje se na možnosti dalšího rozvoje tohoto oboru. V závěru se stanovena predikce budoucího vývoje příjezdového cestovního ruchu Islandu na základě regresní analýzy.