Tibet - politický a ekonomický vývoj a současná situace - Šípová, Julie; Volenec, Otakar; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Diplomová práce se zabývá politickým a ekonomickým vývojem Tibetu v 20. století až do současnosti. Převážná část práce je věnována období po roce 1949. V tomto roce roce došlo k pochodu Čínské lidové osvobozenecké armády do Tibetu. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola stručně popisuje historický vývoj od roku 1912 do nového tisíciletí a popisuje hlavní historické události. Druhá část první kapitoly se zabývá ekonomickým vývojem. Je zde přiblížena ekonomická situace před invazí Číny a také změny způsobené čínskou vládou. Druhá kapitola se zaměřuje na současnou socioekonomickou situaci v Tibetu. První část je věnována politické situaci v Tibetu. Druhá podkapitola se zabývá demografickými ukazateli. Třetí část popisuje současnou ekonomickou situaci a analyzuje makroekonomické ukazatele. Jsou zde také zařazeny klíčové atributy Tibetu, jakými jsou nerostné zásoby a vodní zdroje. Závěrečná kapitola této diplomové práce je věnována vybraným problémům a pozitivům Tibetu a prognóze vývoje.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses