Analýza chování zákazníků na sociálních sítích - Rippl, Martin (2015)
Diplomová práce se zabývá tématem analýzy facebookové stránky společnosti CZC.cz s využitím k tomu určených nástrojů. Hlavním cílem práce je navrhnout sadu doporučení pro úpravu a rozšíření aktuální komunikační strategie firmy na sociální síti Facebook. Doporučení jsou navržena na základě provedené analýzy chování zákazníků a výsledků konkurenčního srovnání. První část práce se zabývá problematikou marketingu na sociálních sítích, rozdělením uživatelů dle jejich chování a seznamuje čtenáře s nezbytnými předpoklady pro analýzu sociálních sítí i základními metrikami na Facebooku a analytickými postupy. Charakterizuje také jednotlivé typy analytických nástrojů a jejich funkční výbavu. Praktická část práce se zabývá výběrem vhodných nástrojů, s jejichž pomocí je následně analyzováno chování zákazníků na facebookové stránce CZC.cz a provedeno srovnání facebooového profilu CZC.cz s dalšími konkurenty. Každá analýza je zakončená sumarizací výsledků, které slouží jako podklad pro sestavení návrhu na úpravu a rozšíření strategie firmy v komunikaci na sociální síti Facebook. Tento návrh sady opatření je spolu s provedenou analýzou a zhodnocením vývoje klíčových metrik hlavním přínosem práce.