Vplyv regulácií ISO 27001 a SOX na riadenie bezpečnosti informácií podniku - Bystrianska, Lucia (2016)
Práca ma analytický charakter a zaoberá sa problematikou bezpečnosti informácií v podnikoch. Jej hlavným cieľom je vyhodnotiť, aký vplyv má zavedenie normy ISO/IEC 27001 a regulácia americkým zákonom SOX na celkovú bezpečnosť informácií v podniku. Na analýzu bezpečnosti boli vybrané dve stredne veľké firmy zo segmentu služieb: jedna s certifikáciou ISO/IEC 27001 a druhá regulovaná zákonom SOX. Štruktúra práce je zostavená tak, aby postupnými krokmi prispievala k naplneniu daného cieľa. Úvodné tri kapitoly poskytujú teoretické východisko pre analýzu bezpečnosti. Obsahujú súhrn kľúčových procesov a nástrojov dôležitých pre zaistenie bezpečnosti a vychádzajú z best practise stanovených v rámci najnovších noriem a metodík a zo skúseností z praxe. Na základe nich je v ďalšej kapitole zostavený hodnotiaci systém, ktorý obsahuje skupiny kritérií a k nim definované varianty zabezpečenia, ktoré môžu spoločnosti využívať. Samotná analýza bezpečnosti informácií a vplyvu regulácii na bezpečnosť je vykonaná v piatej kapitole tejto práce. Šiesta kapitola obsahuje celkové zhodnotenie a porovnanie vplyvu regulácií u uvedených spoločností. Záverečná kapitola obsahuje zhrnutie danej problematiky a vyhodnotenie dosiahnutých cieľov.