Využití MongoDB s Node.js - Hejtmánková, Kateřina (2016)
Cílem práce je poskytnout sbírku příkladů nad dokumentově orientovanou databází MongoDB využívající platformu Node.js, konkrétně pomocí programu Mongoose, pro objektově dokumentové mapování (ODM). Cíle je dosaženo pomocí analýzy modulu Mongoose a Async, který poskytuje funkce pro přehlednější asynchronní dotazování, potřebné pro práci s vstupy/výstupy do databáze MongoDB v Node.js. Hlavním přínosem této práce je (v obecnějším slova smyslu) ukázka toho, jak vytvořit administrační část webové aplikace (backend) v Node.js, s použitím dokumentově orientované databáze MongoDB. Práce pojednává v teoretické části o charakteristikách a významu dokumentově orientované databáze MongoDB, charakteristikách a architektuře platformy Node.js používající beztypový a multiplatformní jazyk JavaScript a o programech pro objektově dokumentové mapování (ODM) pro Node.js na databázi MongoDB. Praktická část obsahuje sbírku příkladů, kde je v první části uveden návod na instalaci a spuštění potřebných programů. Další část je věnována jednoduchým příkladům modulu Mongoose a v poslední části jsou uvedeny složité příklady modulu Mongoose a Async, představující hlavní přínos této práce.