Analýza herní komunity pomocí metodologie měkkých systémů - Hurych, Jan (2016)
Diplomová práce má za úkol analyzovat a nastínit řešení problémů v prostředí konkrétní herní komunity hry World of Tanks na evropském serveru. K řešení těchto problémů je využita Metodologie měkkých systémů P. Checklanda. V práci je rozebírán význam herních komunit pro herní průmysl a pro účely práce je také definována virtuální herní komunita jakožto měkký systém. V praktické části práce jsou analyzovány 3 problémy komunity World of Tanks pomocí novější verze Metodologie měkkých systémů. Pro každý z těchto problémů je provedena jedna iterace učícího se cyklu této metodologie, jak je popsána v teoretické části práce. Problémy samotné jsou zvoleny hráči z komunity pomocí dotazníku. Na závěr je zhodnoceno použití metodologie na oblast herních komunit obecně a jsou popsány problémy a limity její aplikace.