Aplikace zákona a vyhlášky o kybernetické bezpečnosti na úřadech státní správy - Pech, Jan (2016)
Diplomová práce se zaměřuje na zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a jeho průvodní vyhlášky, seznamuje čtenáře se vznikem a významem zákona, definuje úřad státní správy, u něhož identifikuje dle příslušné vyhlášky významné informační systémy, a následně provádí podrobnou analýzu zákona a vyhlášky o kybernetické bezpečnosti ve vztahu k tomuto úřadu státní správy. Zásadním cílem práce je pak provedení čtenáře reálnou aplikací identifikovaných povinností z legislativy na daném úřadě, zejména návrhem, implementací a prováděním organizačních a technických bezpečnostních opatření, včetně zhodnocení jejich praktického dopadu na informační bezpečnost úřadu. K dosažení stanovených cílů využívá autor analýzy znění legislativy a vlastních závěrů, kdy se na pozici bezpečnostního technologa aktivně účastnil návrhu bezpečnostních politik a implementace a provozu bezpečnostních nástrojů. Přínosem práce je získání uceleného přehledu o vykonané práci zaměstnanců v bezpečnostních rolích úřadu, zmapování praktického splnění povinností ze zákona a vyhlášky o kybernetické bezpečnosti a v neposlední řadě přinesení podnětů pro další rozvoj technických bezpečnostních nástrojů. Jako přínos pro další správce významných informačních systémů může práce sloužit jako souhrn postupů, návrhů a doporučení pro vlastní systém řízení bezpečnosti informací. Práce je svou strukturou rozdělena na čtyři základní části, a to na část teoretickou zabývající se představením vzniku, významu a vlivu zákona na státní a nestátní organizace, část analytickou provádějící rozbor zákona a vyhlášky ve vztahu k definovanému úřadu státní správy, část praktickou provádějící reálnou aplikací organizačních a technických bezpečnostních opatření, a na poslední část zhodnocuj