Zhodnocení připravenosti podniku na zavedení ISO 27001 pomocí GAP analýzy - Zrcek, Tomáš; Čermák, Igor; Šašek, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem práce je zhodnotit stav připravenosti systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) v logistickém podniku JASA s.r.o. na certifikaci podle normy ISO/IEC 27001:2013. Tento podnik, který se pohybuje na hranici malé a střední velikosti, má již zaveden certifikát řízení kvality ISO 9001:2008. Z toho důvodu jsou v práci představeny obecné výhody pro společnost, která má již implementovaný některý z ISO standardů a rozhodne se pro přijetí dalšího. Současný stav systému řízení bezpečnosti informací společnosti Jasa s.r.o. byl nejprve porovnán s okolními podniky fungujícími na českém i evropském trhu. Následně bylo zhodnoceno kontrolní prostředí podniku podle požadavků normy ISO/IEC 27001:2013. Také bylo vytvořeno schéma pro hodnocení konkrétních opatření podle dopadu rizika, které by mohlo nastat v případě nevyužití navrhovaných doporučení. V poslední fázi byla zhodnocena všechna opatření z pohledu náročnosti implementace, aby podnik našel levná a rychlá řešení s přiměřeně vysokým efektem. Hlavním přínosem práce je zhodnocení přístupu k řešení bezpečnosti informací u jednoho z mnoha podniků, které mají obavy nebo začínají skutečně zaznamenávat zvyšující se množství bezpečnostních hrozeb. Tento přístup mohou zvolit i další společnosti, které se rozhodnou jít podobnou cestou.
Vedoucí práce: Igor Čermák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses