Evaluace adopce IT trendů v bankovnictví - Vondrová, Dagmar (2016)
Výzkum této práce zkoumá trendy, které ovlivňují informační technologie v českém retailovém bankovnictví. Hlavním cílem práce je evaluace adopce IT trendů retailovými bankami v České republice. Pro dosažení tohoto cíle bylo přistoupeno k rozhovorům s IT pracovníky v českých retailových bankách a IT konzultanty v oblasti bankovnictví. Dílčími cíli pak jsou identifikace a konsolidace IT trendů v bankovnictví za pomocí analýza relevantních zdrojů identifikovaných v rešerši a metodika pro mapování trendů autorky Kjear a také rozbor IT trendů v bankovnictví, který slouží k popisu identifikovaných trendů a jejich zanesení na Hype křivku. Práce dále v úvodu, kromě svého cíle, předpokladů, omezení a očekávaných přínosů, upřesní současný stav bádání za pomocí provedené rešerše. Teoretická část popíše klíčové charakteristiky banky a trendy působící na retailové banky. Na základě analýzy vybraných reportů dojde k identifikaci klíčových IT trendů v bankovnictví a jejich konsolidaci. Praktická část diskutuje výsledky z provedených hloubkových rozhovorů s lidmi s dlouholetou praxí v oblasti IT v bankách. Využitelnosti dosažených výsledků lze spatřovat v identifikace současných trendů IT v bankovnictví a vytvoření analytického postupu pro nalezení nejvíce signifikantních trendů ze všech v současnosti zmiňovaných. Dále pak ve zhodnocení současného stavu adopce IT trendů u retailových bank a zvážení možných dalších kroků v této oblasti např. rozhodnutí o budoucích investicích, popř. přehodnocení strategie.