Vliv a dopad přeshraničních fúzí a akvizic na kapitálové trhy – rozvojové ekonomiky - Pham, Hoang Long (2016)
Cílem disertační práce je analyzovat dopad přeshraničních fúzí a akvizic na ceny akcií u akvizujících firem z rozvojových zemí, se zaměřením na integraci kapitálových trhů. Práce zkoumá, jaký dopad má oznámení o převzetí na akcie akvizujících firem ze seskupení států TIMPSCE. Data jsou z období 2000-2010 a analýza je provedena pomocí Event study metodologie. Event study metodologie sloužila k testování abnormálních výnosů a tři různé druhy statistických testů byly použity pro testování významnosti výsledků. K výpočtu očekávaných výnosů pro CAR v krátkodobém i dlouhodobém horizontu byl aplikován tržní model. Kdežto, kontrolní firma byla použita jako benchmark model pro výpočet očekávaného výnosů u BHAR, protože tento přístup eliminuje většinu zkreslení při výpočtu abnormálních výnosů. V rámci testových statistik byl vypočítán jak klasický t-test, tak i upravený t-test pro zešikmení. K dosažení třetího cíle, a to zjištění, které faktory, determinanty, mohou mít vliv na CAR v krátkém horizontu, byla aplikována regresní analýza. V rámci regresní analýzy byl proveden test na multikolinearitu a heteroskedasticitu. Výsledky prokázaly, že na základě analýzy kumulativních abnormálních výnosů v krátkodobém horizontu, oznámení o přeshraniční fúzi a akvizici má pozitivní vliv na akcie akvizujících firem několik dní po oznámení události. AAR je statisticky pozitivní pro první, druhý, čtvrtý a pátý den po oznámení a CAAR je statisticky pozitivní pro intervaly (0, +1), (0, +2) a (0, +5) dní po oznámení události. Z dlouhodobého hlediska, pomocí přístupu BHAR, výsledky jednoznačně ukazují, že přeshraniční fúze a akvizice mají významný negativní dopad na akcie akvizujících firem v post-akvizičním období až do tří let po ukončení transakce, speciálně pro 24 až 36 měs