Vliv a dopad přeshraničních fúzí a akvizic na kapitálové trhy – rozvojové ekonomiky - Pham, Hoang Long; Marek, Petr; Srpová, Jitka, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem disertační práce je analyzovat dopad přeshraničních fúzí a akvizic na ceny akcií u akvizujících firem z rozvojových zemí, se zaměřením na integraci kapitálových trhů. Práce zkoumá, jaký dopad má oznámení o převzetí na akcie akvizujících firem ze seskupení států TIMPSCE. Data jsou z období 2000-2010 a analýza je provedena pomocí Event study metodologie. Event study metodologie sloužila k testování abnormálních výnosů a tři různé druhy statistických testů byly použity pro testování významnosti výsledků. K výpočtu očekávaných výnosů pro CAR v krátkodobém i dlouhodobém horizontu byl aplikován tržní model. Kdežto, kontrolní firma byla použita jako benchmark model pro výpočet očekávaného výnosů u BHAR, protože tento přístup eliminuje většinu zkreslení při výpočtu abnormálních výnosů. V rámci testových statistik byl vypočítán jak klasický t-test, tak i upravený t-test pro zešikmení. K dosažení třetího cíle, a to zjištění, které faktory, determinanty, mohou mít vliv na CAR v krátkém horizontu, byla aplikována regresní analýza. V rámci regresní analýzy byl proveden test na multikolinearitu a heteroskedasticitu. Výsledky prokázaly, že na základě analýzy kumulativních abnormálních výnosů v krátkodobém horizontu, oznámení o přeshraniční fúzi a akvizici má pozitivní vliv na akcie akvizujících firem několik dní po oznámení události. AAR je statisticky pozitivní pro první, druhý, čtvrtý a pátý den po oznámení a CAAR je statisticky pozitivní pro intervaly (0, +1), (0, +2) a (0, +5) dní po oznámení události. Z dlouhodobého hlediska, pomocí přístupu BHAR, výsledky jednoznačně ukazují, že přeshraniční fúze a akvizice mají významný negativní dopad na akcie akvizujících firem v post-akvizičním období až do tří let po ukončení transakce, speciálně pro 24 až 36 měs
To může naznačovat, že proces fúze a akvizice trvá několik let, nebo investory potřebují delší čas na to, aby objevili potenciální zisky z provozních synergií. Mohlo by proto být zajímavé prodloužit časový úsek až na pět let. Regresní analýza byla prováděna v rámci event window (0, +5) dní po oznámení události pro zjištění, zda nějaké faktory ovlivňují výnosy akvizujících firem. Výsledky regresní analýzy neukazují žádné významné vlivy, které by měly vliv na abnormální výnosy akvizujících firem. Jinak řečeno, na základě provedené regresní analýzy se nepovedlo prokázat, že by nějaký determinant měl významný pozitivní nebo negativní vliv na CAR.
Vedoucí práce: Petr Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations