Podnikatelské modely na deep webu - Soukup, Jan (2016)
Diplomová práce si klade za cíl analyzovat prostředí deep webu a vyhodnotit možnosti použití obchodních modelů z běžné internetové sítě. Práce je systematicky členěna do několika dílčích kapitol. V úvodní části práce jsou vysvětleny pojmy web, deep web a dark web, které se pak následně prolínají celou prací a jsou nezbytné pro její pochopení, dále je přiblížen pojem onion routingu a použití softwaru Tor spolu s porovnáním nástrojů použitelných k přístupu do dark webu. Hlavní část práce se zabývá analýzou obchodních modelů, jejich využití na běžném internetu včetně jejich způsobů monetizace a poté možností aplikace těchto modelů do prostředí dark webu. Důležitou částí této práce je analýza služeb vyskytujících se na dark webu a jejich vzájemné porovnání na základě několika vybraných dílčích kritérií u jednotlivých služeb. Závěrem práce je představen projekt Turris na kterém je poté aplikováno vytvoření relay node pro síť Tor.