Implementace CRM ve společnosti flow-r s.r.o. - Bukovský, Josef (2016)
Tato práce řeší problematiku implementace CRM v personální agentuře flowr s.r.o. Cílem práce je analyzovat stav využívání CRM ve společnosti, identifikovat možné oblasti zlepšení, navrhnout a implementovat opatření, která povedou k optimalizaci využívání CRM a vyhodnotit dopady této práce na užívání CRM v této společnosti. Cíle práce jsou naplněny analýzou společnosti flowr s.r.o. a jejích potřeb, identifikací klíčových problémů a stanovením a realizací plánu, který má za cíl tyto problémy odstranit. Na uživatelské požadavky se práce dívá ze dvou pohledů, a sice z pohledu struktury CRM (analytické, kooperační a operativní) a z pohledu uživatelského vztahu k využívání IS/ICT (uživatelský zážitek). Realizovaný plán optimalizace je v práci vyhodnocen metodou dotazníkového šetření mezi pracovníky společnosti. Výsledky práce ukazují, že splnění všech požadavků na CRM z hlediska pokrývané funkcionality nestačí k tomu, aby uživatelé systém přijali a využívali ho a identifikuje jako hlavní překážky negativní vztah k řešení, který vzniknul kombinací nespolehlivosti a komplikovanosti řešení a chyb, které se staly v průběhu implementace.