Daňové systémy v kontextu evropského vnitřního trhu - Bušovská, Monika; Vančurová, Alena, 1957-; Izák, Vratislav, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Jednou z jeho hlavních priorit v procesu integrace Evropské unie je vytvoření společného vnitřního trhu, který bude fungovat bez distorzních tlaků. Pro dosažení tíženého cíle je nutné, aby došlo ke koordinaci činností všech členů společenství, což by mělo vést k evropské integraci a konvergenci. Hlavním cílem této práce je tak ověření, zda i daňová politika přispívá k tvorbě vnitřního trhu, a to formou konvergence daňového zatížení. Cíl sekundární se pak zaměřuje na otázku, jaký vliv na konvergenci mají jednotlivé složky daňového mixu a daňová konkurence. Za tímto účelem jsou využita data z let 1965 - 2011, a to v kombinaci s metodami Betakonvergence, Sigmakonvergence a panelové regresní analýzy s fixními efekty. Výsledky přinesly důkazy o sbližování daňových soustav a jeho rychlosti nejen v oblasti složených daňových kvót, ale i daňových mixů, implicitních sazeb daní a některých statutárních sazeb. Panelová regresní analýza s fixními efekty následně potvrdila pozitivní dopad sbližování téměř všech složek daňových mixů na konvergenci složených daňových kvót, kdy mezi nejvýznamnější patří daňová konkurence a daně majetkové. Všechny modely splňují diagnostické testy a jsou ekonometricky robustní. Bylo potvrzeno, že Evropská unie naplňuje svůj prvotní cíl i prostřednictvím daňové politiky a za stanovených předpokladů mají na tento efekt nejvyšší vliv daňová konkurence a daně majetkové.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations