Zákon o kybernetické bezpečnosti a jeho dopady na povinné subjekty - Draganov, Vojtěch; Čermák, Igor; Hájíček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Práce zkoumá zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (dále "ZKB") a jeho dopady na povinné subjekty se zaměřením na krajské úřady České republiky. Obsahuje nejprve uvedení do problematiky ZKB a kybernetické bezpečnosti z hlediska státu, z této úrovně se pak přenáší na úroveň organizace. Stěžejním pilířem a přínosem práce je rozbor ZKB s cílem zjištění dopadů tohoto zákona na povinné subjekty a následně na základě tohoto rozboru navrhnout a provést dotazníkový průzkum dopadů ZKB na krajských úřadech ČR. Průzkum se týká organizace a řízení bezpečnosti, zátěže organizace vzniklé v souvislosti se ZKB, ochoty využití finančních prostředků z fondů IROP na opatření ze ZKB, outsourcingu kybernetické bezpečnosti a také názoru pracovníků na tuto legislativu. Z průzkumu kromě jiného vyplývá, že dotazované krajské úřady, navzdory standardizačnímu tlaku pramenícímu z legislativy, se z hlediska organizace bezpečnosti velmi liší; respondenti se naopak shodli na tom, že zákon o kybernetické bezpečnosti sice znamená pro organizaci významnou administrativní a finanční zátěž, ale také že je dobrým krokem k zajištění lepší bezpečnosti informačních a komunikačních systémů. Z průzkumu také vyplývá, že oblast kybernetické bezpečnosti se na některých úřadech teprve začíná řešit. Tato oblast je nyní ve zkoumaných organizacích velmi dynamická a analýzu dopadů bude vhodné opakovat znovu poté, kdy proběhne první vlna implementace zákona.
Vedoucí práce: Igor Čermák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses