Implementace vhodného způsobu informatické podpory pro tým obchodních zástupců - Višnovský, Karel (2016)
Diplomová práce se zabývá implementací nástroje pro správu dat a nástroje pro řízení vztahu se zákazníky do týmu obchodních zástupců. Cílem práce je definování požadavků na tyto nástroje, jejich výběr na základě definovaných požadavků, vlastní implementace a následné nastavení vyhovující pro potřeby týmu obchodních zástupců. Diplomová práce se skládá ze dvou hlavních oblastí, jde o teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zaměřuje na popis problematiky sociálních skupin, pracovních skupin, pracovních týmů a tématu gamifikace. Dále je obecně popsána problematika groupwarových aplikací, na které navazuje téma cloud computingu, a na závěr je představena teorie systémů pro řízení vztahů se zákazníky. Praktická část se zaměřuje na popis týmu obchodních zástupců a definování požadavků na zlepšení informatické podpory pro jejich činnost. Dále je analyzován trh v oblasti nástrojů pro správu dat a nástrojů pro řízení vztahu se zákazníky. Vybrané systémy jsou následně implementovány a nastaveny tak, aby vyhovovaly týmu obchodních zástupců a mohl tak být prokázán jejich přínos. Hlavním výstupem diplomové práce jsou dva implementované systémy, jeden pro správu dat a druhý pro řízení vztahu se zákazníky. V práci je uveden obecný popis obou těchto systémů a detailní popis instalace, který umožňuje provádění administrátorských činností a případné úpravy funkcionality. Hlavní přínos spočívá ve výběru, implementaci, nastavení a popsání těchto systémů, které tak mohou plnit funkci informatické podpory pro tým obchodních zástupců.