Analýza CRM systému společnosti Axios - Pauknerová, Irena; Horný, Stanislav, 1955-; Slámová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
CRM je zkratka pro Customer Relationship Management, který se do českého jazyka překládá jako Řízení vztahů se zákazníky. Bakalářská práce ve své teoretické části popisuje prospěšnost CRM koncepcí v dnešní společnosti. Přibližuje fungování CRM a současné náhledy na péči o zákazníky, jak je popisují úspěšní poradci pro tuto problematiku ve svých knihách. Vyzdvihuje význam informace a jejího správného využití v podniku a dává ji do souvislosti s CRM systémy. V analytické části se práce zabývá popisem CRM koncepce a CRM systému Pexeso personální agentury Axios, s.r.o. Nalézá jejich přínos firmě a odhaluje místa, ve kterých zaostávají. Pomocí průzkumu mezi uchazeči, kteří využívají služeb agentury Axios, posuzuje úspěšnost nasazeného CRM systému. Soustředí se na uživatelské prostředí systému na jedné straně a na přístup a péči o zákazníka na straně druhé.
Vedoucí práce: Stanislav Horný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikové informační systémy [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses