Virtualizace v Linuxu - Váša, Lukáš (2008)
Práce obecně shrnuje výhody použití virtualizace a popisuje jednotlivé principy a technologie používané pro virtualizaci. Virtualizace je demonstrována na dvou v dnešní době nejpoužívanějších produktech v Linuxu, Xen a VMware. Jednotlivé produkty jsou popsány z hlediska architektury a nabízených funkcí a jsou v nich provedeny ukázkové instalace a výkonnostní testy.