Problematika elektronické zdravotní dokumentace a její rešení v projektu Elektronických zdravotních knížek v České republice - Lukavská, Zuzana (2008)
Cílem této práce je analýza možností vedení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě a perspektiv v tomto oboru. Dále je popsán současný stav elektronizace zdravotnictví v České republice a technické možnosti uživatelů v ČR a v porovnání s tím je uveden i současný způsob vedení zdravotnické dokumentace. Z českých projektů je podrobně prozkoumán projekt Elektronických zdravotních knížek IZIP, jaké jsou jeho možnosti a funkce, jak je využíván českými lékaři a pacienty a co brání jeho plošnému rozšíření. Z evropských projektů je jako příklad uveden zdravotnický portál v Dánsku a e-karty v Německu. Dále jsou zmíněny mezinárodní evropské projekty, na kterých se podílí i Česká republika, jejichž cílem je zkvalitnění lékařské péče a výzkum v různých oblastí zdravotnictví.