Proces vzniku nového státního útvaru - komparace historické i současné perspektivy - Žáková, Lenka (2012)
Diplomová práce se zaměřuje na proces vzniku nového státního útvaru a v komparaci s historickou perspektivou poukazuje na současnou praxi a politický vývoj v oblasti mezinárodních vztahů. Hlavní pozornost je věnována explanatorním teoriím secese, z nichž především Všeobecná teorie secese Johna R. Wooda je navržena jako souborné vodítko, které prostřednictvím identifikace secesionistických tendencí v konfliktních oblastech, a s přihlédnutím ke geopolitickému vývoji regionu, může pomoci k predikci budoucího politického vývoje v oblasti.