Ochrana hospodárskej súťaže a leniency program - Krausová, Simona (2014)
Diplomová práca rieši otázku vplyvu zavedenia leniecy programu a jeho reforiem na súťažnú politiku EÚ a hlavne na vyšetrovanie zakázaných kartelových dohôd. Leniency program je v súčasnosti jedným z hlavných nástrojov boja proti kartelom. Funguje na princípe odpustenia pokuty tej spoločnosti, ktorá ako prvá poskytne Európskej komisii relevantné dôkazy o existencii daného kartelu. Práca má tri hlavné ciele. V prvom rade je jej cieľom analýza efektívnosti leniency programu a jeho reforiem pri odhaľovaní kartelov. Druhým cieľom je rozbor stratégie Komisie pri udeľovaní leniency a jej vývoj v čase. Posledným cieľom je kvalitatívna analýza všetkých troch foriem leniency a ich vzájomné porovnanie. Diplomová práce je rozdelená na štyri kapitoly, dve teoretické a dve praktické. Prvá kapitola vysvetľuje problematiku kartelových dohôd, jednotlivé druhy kartelov, spôsob vyšetrovania a udeľovania pokút. Rozbor samotného leniency programu, jeho zavedenia v roku 1996 a následných reforiem v rokoch 2002 a 2006 bude hlavnou témou druhej kapitoly. Tretia kapitola obsahuje analýzu všetkých rozhodnutí Komisie voči kartelom od roku 1993 do apríla 2016. Obsahuje dáta o vývoji počtu rozhodnutí, výšky pokút, veľkosti kartelov a výšky udelených leniency v tomto období. Štvrtá a posledná kapitola sa zameria na prípadovú štúdiu kartelu LCD a na základe teoretických poznatkov z prvých dvoch kapitol, rozoberie princípy konkrétneho kartelu a postup pri vyšetrovaní.