Institucionální zakotvení protikorupční politiky : mezinárodní srovnání protikorupčních agentur a situace v České republice - Zběžková, Tereza; Vymětal, Petr; Bureš, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Předmětem diplomové práce je institucionální zakotvení protikorupční politiky, konkrétně její zakotvení v podobě specializovaných protikorupčních orgánů, označovaných jako protikorupční agentury. Cílem práce je zodpovědět tři hlavní výzkumné otázky: Jaké existují ve světě specializované protikorupční orgány? Jak specializované protikorupční orgány fungují v jednotlivých zemích? Jaké protikorupční orgány v České republice v současné době existují a jaká doporučení lze vyvodit ze zahraničního institucionálního uspořádání? Pro jejich zodpovězení je zanalyzován současný stav výzkumu, doporučení a standardy pro podobu a fungování specializovaných protikorupčních orgánů. Následně je provedeno srovnání konkrétních protikorupčních agentur v Litvě, Lotyšsku a Slovinsku. Na tomto základě je zhodnocena současná situace v České republice a jsou vyvozena doporučení. Dílčím cílem práce je představení mezinárodních diskusí a dokumentů, současného stavu poznání o tomto tématu v českém jazyce, jelikož dosud komplexní odborné zpracování této oblasti chybí.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses